Sint Servattumus op ons festival.

In de omgeving van Schijndel werd eeuwen geleden al hop geteeld. Dat was voor een aantal brouwerijen destijds een reden om zich in Schijndel te vestigen.
In 1716 waren er maar liefst 7 brouwerijen.
De laatste Schijndelse brouwerij De Zwaan van de familie Swinkels, sloot haar deuren vlak voor de tweede wereldoorlog.

In 1992 besloten 3 jonge Schijndelnaren uit liefhebberij bier te gaan brouwen in de schuur van één van hen. Het bleek in de smaak te vallen en van het een kwam het ander en in 1996 was bierbrouwerij Sint Servattumus een feit.

De naam Sint Servattumus is op een ludieke manier ontstaan tijdens een avondje brainstormen onder het genot van een eigen biertje.
Het bier was op en in de kelder stond nog meer. Een van de drie brouwers riep naar de ander: “hé, in de kelder staat nog een krat…vat um us!”.
Dit samen gevoegd met Sint Servatius, patroonheilige van Schijndel, werd Sint Servattumus.
In het begin had de brouwerij nog niet voldoende capaciteit en werd het bier gebrouwen door bierbrouwerij De 3 Horne in Kaatsheuvel. Vanaf 2000 werd het huidige pand in de Ericastraat in gebruik genomen en werd zelfstandig een hoeveelheid van 75 liter per brouwsel gemaakt.

Vandaag de dag is dat ruim 650 liter bier per keer.
In ons bier wordt o.a. Schijndelse hop verwerkt. En sinds in 2005 de oeroude graansoort spelt weer wordt verbouwd, gebruiken we die in ons inmiddels beroemde speltbier. Onze spelt komt van de bolle akkers in Liempde, gelegen in Het Groene Woud.
Onze brouwerij maakt momenteel 9 soorten speltbier; enkel, dubbel, tripel, wit, weizen, saison tripel, bock, stout en honingbier. Daarnaast maken we twee specials, namelijk vriendenbier en zoethout tripel.
Al ons bier is van hoge gisting en het alcohol percentage loopt van 5,6 tot 8,5 %

Sint Servattumus zal dit jaar op ons festival zijn heerlijke bieren meebrengen en dan kunnen jullie alles zelf proeven.

Geplaatst in Uncategorized.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *